Lehký těstovinový salát s kuřetem a vyladěnou zálivkou

11.06.2024

Příprava: 15 minut

Veření.: 15 minut


KUŘECÍ PRSA

  • 2 ks kuřecích prsou
  • 1 l vody
  • 3 kuličky nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 3 plátky citronu
  • 1 větvička čerstvého libečku
  • 1/2 lžičky soli

ZÁLIVKA

  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky cukru

SALÁT

  • 300 g těstovin
  • 1 ks červené cibule
  • 2 hrsti cherry rajčat
  • 1 ks avokáda
  • 1 svazek čerstvé bazalky


  • Postup
  • 1.
  • Kuřecí maso vložte do rendlíku, do kterého se vejde tak akorát, a přidejte tolik vody, aby bylo zcela ponořené. Přidejte citron, sůl, koření a bylinky a pomalu přiveďte téměř k varu. Teplotu udržujte pod bodem varu a zvolna táhněte podle velikosti masa asi 15 minut. Poté odstavte z ohně a nechte pod pokličkou dojít alespoň 20 minut.
  • Tip: Kuřecí prsa můžete pošírovat i ve vývaru, budou mít ještě lepší chuť. Nebo naopak – tekutinu z pošírování použijte jako základ na polévku nebo omáčku. Přidat můžete i jiné bylinky, skvělá je petrželová nať nebo čerstvý tymián.
  • 2.
  • Na zálivku prošlehejte metličkou ocet, sůl, pepř, cukr a hořčici. Pomalu přilévejte olej a šlehejte, až se vytvoří hustá emulze.
  • 3.
  • V dobře osolené vodě uvařte těstoviny (do salátů ráda používám drobnější druhy) "na skus". Sceďte, nechte je pořádně okapat, ve velké míse je promíchejte s částí zálivky a nechte zchladnout.
  • 4.
  • Cibuli nakrájejte na drobné proužky, rajčata a avokádo na sousta a bazalku natrhejte na jednotlivé lístky. Zchladlá kuřecí prsa rozdělte vidličkami na vlákna. Všechny suroviny přidejte k těstovinám, promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem a zbytkem zálivky. Nechte chvíli rozležet a podávejte.