Domácí kachna s červeným zelím a domácími bramborovými knedlíky

10.06.2024

Doba přípravy: cca 40 minut Doba pečení: cca 3 hodiny

NA KACHNU

  • 1 ks kachny
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce kmínu
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce medu

NA ZELÍ

  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • 1 ks cibule
  • 200 ml octa 8%
  • 6 lžic cukru krupice
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce oleje

NA KNEDLÍKY

  • 1 ks brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 3 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 lžíce sádla

Postup

01.

Kachnu omyjte, odkrojte křídla, případně pinzetou ji zbavte zbytků peří. Pak je potřeba ji ze všech stran dobře potřít solí a kmínem. Nebojte se obojí do kůže vmasírovat (ideální je kachnu ještě mírně popíchat vidličkou, ale pozor, ne hluboko do masa).

02.

Troubu předehřejte na 140 stupňů. Doprostřed umístěte klasický čistý rošt a o kousek níž připravte pekáč či plech s půl litrem vody. Nasolenou kachnu do předehřáté trouby posaďte přímo na rošt prsy nahoru. Tuk bude stékat do pekáčku pod něj a maso se rovnoměrně propeče ze všech stran. A navíc se díky nízké teplotě pečení nevysuší.

03.

Kachnu takto pečte asi 2,5 hodiny, nezapomeňte ji průběžně polévat výpekem z pekáčku. Asi půl hodiny před koncem pečení smíchejte tři lžíce výpeku s medem a směsí několikrát potřete kůži, bude krásně křupavá. (Můžete teplotu snížit a péct kachnu déle, záleží jen na vás.)

04.

Když je kachna hotová, vyndejte ji z trouby a uložte do tepla. Z hladiny výpeku seberte většinu tuku (ten si můžete schovat na polévání knedlíků anebo uložit do lednice a využít později), zbytek poprašte moukou a na sporáku nechte asi 15 minut provařit.

05.

Zatímco se kachna peče, připravte zelí. Ze zelné hlávky odeberte vnější listy, odřízněte dřevnaté části a zbytek nakrouhejte na nudličky. Cibuli nakrájejte nahrubo. V hlubší pánvi rozpalte olej a cibuli na něm zpěňte, pak přidejte zelí, doplňte sůl dle chuti, kmín, cukr a také ocet. Vše přiklopte pokličkou a za občasného míchání nechte dusit, trvá to asi 20 minut.

06.

Pak do základu přidejte mouku (je-li potřeba, tak také ještě trochu vody) a zelí duste dalších 10 minut.

07.

Na knedlíky je třeba uvařit (klidně den předem) brambory. Zchladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přimíchejte k nim mouku, vejce, sůl, škrob a vymíchejte pevnější těsto. Velkou lžící těsto oddělujte a rukama z něj tvořte kulaté knedlíky. V hrnci nechte vařit osolenou vodou a knedlíky v ní vařte, trvá to asi 7–8 minut.

08.

Ihned po vyjmutí z lázně přelijte uvařené knedlíky tukem odebraným z výpeku nebo rozpuštěným sádlem či máslem.

Alkoholické produkty prodáváme pouze osobám starším 18 let.Proč potřebujeme váš souhlas s cookies? Například k tomu, aby web na vašem zařízení správně fungoval, abyste snadno zjistili stav vaší objednávky, abychom si pamatovali, co máte v košíku nebo vás neobtěžovali nevhodnou reklamou.
Při jakékoliv volbě nastavení cookies nám zároveň potvrzujete, že vám již bylo 18 let. 

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.

Bez nezbytných cookies se neobejde správné a bezpečné fungování našich stránek a registrační proces na nich.
Funkční cookies ukládají vaše preference a uzpůsobí podle nich naše stránky.
Výkonnostní cookies monitorují výkon našich stránek.
Díky marketingovým cookies můžeme měřit a analyzovat výkon našeho webu.